Monday, August 2, 2010

Akhirnya gelak sakan dia!!

Sementelahnya En Hubby telah pulang ke tanah tumpah daerahnya, makan tinggalkan aku anak beranak kat rumah bonda. Sebelum balik rumah mak lagi aku dah tau ada orang jemput kenduri kawen n tahlil.. Boleh dalam hati merancang2 bila nak balik, nak makan free punya pasal
Sungguh kurang sopan!!
Tapi dah namanya jemputan kawen.. Sapa suruh tulis Haji XXX & sekeluarga. Maknanya dia jemput sekeluarga lah kan.. Ha, tak kiralah anak ada 13 ke.. siap ngan menantu sekali.. datang ajer lah... Kan ke bila ada jemputan WAJIB datang.... redah je lah senah!!


Sesungguhnya makan kenduri kawen memanglah siok.. (padahal nasi minyak orang tu dah rupa cam pulut kuning, kuning gilerrrr)
Masa mengandungkan Alya lagi dah memang jadik habit aku ikut mak abah g kenduri kawen, terbawak2 sampai sekarang...
Dah tak berasap dapur hari tu..
Esoknya pulak, tengahari ada kenduri tahlil.. Makcik tu siap sebut nama adik beradik satu persatu suh datang, maka hukumnya???? WAJIB DATANG!!! (ye, memang pandai)
datanglah kita beramai2 siap bawak Alya lagi.. tengah2 makan (Alya duk dgn tuan rumah) dia menangis tersedu2, ntah apa yang sedih sangat..
Mama dia makan lah dgn cepatnya, salam makcik2 tu, terus balik rumah.. Ni memang betul2 kes datang makan ajer tak nolong2 dah....
Sampai rumah jer, boleh gelak2 lagi anak dara ku ini... Agaknya masa kat rumah makcik tu ramai sangat orang kot.. terkejut dia.. Apa pun.. Alya memang penyelamat mama.. hehehe tak payah tolong basuh pinggan..
owh!! Cantik betul perangai kannnnnnnn

2 comments:

  1. Ooooo Ain Mengelat...tapi takpe...ada anak kecik ni mmg ada alasan untuk kurang beri kerjasama especially time kenduri.... :-)

    ReplyDelete
  2. lain kali ain kena berharap setiap kenduri alya buat hal kan?? syukur alhamdulillah.. hehehehe

    ReplyDelete