Thursday, May 5, 2011

Gaji nak tinggi tapi....

Kalau ikut kiraan congak aku, tahun ni cukup 10 tahun aku berkerja. Dari kuli sampai ke jawatan sekarang, semua ada kenangan pahit manis. Dari gaji yang tak sampai 1 ribu smpi gaji sekarang. kalau dikenang2 kan balik , aku tak tau camna aku survive ngan gaji banyak tu. Tu duk ngan mak abah, kalau duk bujang lagi lah teruk agaknya.


Tapi budak2 sekarang aku tengok, yang baru keluar U (fresh keluar dr oven ni) masuk kerja dah dapat gaji 2k. Senang betul dapat. Tak la kata jeles, rezeki masing2 la kan. Tapi yang tak bestnya suka nau mengeluh kerja susah. Kena marah sikit, merajuk. Kena tegur sikit, mencuka. Tak campur duk cakap belakang ngan kawan2 lagi.


Pernah sorang budak ni, dek kerana kena tegur kerja kena cepat cepat je nak tulis surat berenti. Bukan dia tak buat kerja tapi dia buat kerja slow sikit. Ketua dia pun sound la buat cepat sikit. dah tak tahan. Adohai... camne la.


Aku suka britau budak2 baru ni belajar la dulu. Tak kisahla dapat berapa pun, ambiklah pengalaman tu dulu. Memangla keja potostat tu cam bodoh2 je, tapi apa salahnya. Semua yang baru belajar start dr keje2 bodoh gitu jugak. Aku pun buat jugak keja potostat tu dulu.


Mak selalu cakap lagi tinggi gajinya, lagi banyak tanggungjawab.


Bila aku ngular2 kerja (kadang2 takda mood kan???? jalan2 la kejap), tetiba teringat kata2 mak ni....


Insaf kejap, pastu buat balik .... hehehehe




1 comment:

  1. ye kak..
    kat ofis ni akulah bibik, akulah cleaner, akulah ahkak seketeri, akulah adik kerani, akulah jugak tukang potostat...

    apalagi..u name it hohoho

    pesanan dari saya...tolong carikan keja utk saya boleh?? hohooh

    ReplyDelete