Thursday, August 18, 2011

There is no perfect father




Sedih pulok rasa lepas tengok video ni. Tu yang aku malas nak tengok time kerja ni, bergenang2 air mata. Dah la memang ratu tang air mata.


Bila tengok video ni teringat satu kisah masa aku kat Yayasan selangor. Tak salah aku masa tu Form 2. Sorang kakak senior ni memang lancau sikit mulut dia. Sikit2 maki. Salah sikit pun dia mencarut.


Satu hari ayah dia janji nak datang. Sepatutnya tengahari tapi tak datang2. Dia dah siap tunggu kat lobby. Dulu2 mana orang pakai nau handphone ni kan. So dia kol la thru public phone. Masa tu dia dah marah dah. Lepas kol masih tak sampai2 jugak. Hati kawan tu panas la. Dia maki ayah dia. Kitorang yang duk lepak kat bawah tu siap beristigfar dah masing2. Yer la kan, yang ko maki tu ayah sendiri. Tak lama lepas tu sebelum maghrib dia dapat berita...


Ayah dia eksiden kat bulatan yang jauhnya lebih kurang 200m dr asrama kitorang. Yang sedihnya, ayah dia meninggal u all... Meraung kakak tu. Kitorang ni dah tak tau nak kata apa dah. Tak terkata. Spechless...


Nasihat aku nak maki berpada2. Kalau salah sikit2 tu tak perlu la sampai nak maki. Kalau tak tahan sangat ko tulis blog macam aku. Kan senang. Dah tulis, post.. lega..


Aku tertanya2 camna dia mengatasi rasa bersalah kat arwah ayah dia.



p/s : Teringat abah kata lepas arwah Pak Aik,  dalam ramai2 adik beradik dia, hanya Mak Cu yang cium dia. Start from that, kalau aku teringat, mesti lepas salam cium abah. 

No comments:

Post a Comment