Friday, November 11, 2011

It's all about attitude

Okla, pagi ni nak cerita sikit pasal attitude orang2 kat HR department secara specific sebab aku rasa orang HR ni kena handle human, so kalau takda attitude yg betul macam mana ko boleh duduk kat department tu.


Aku bagi contoh yg aku baru alami sendiri la ye. On my first day masuk dia bagi replacement offer letter sebab ada typo error tapi sebab typo error tu kat page no 1 (perhatian ye, page no 1 dah salah, offer letter ni!! ) so fine la kan. Aku ambik je. Tapi original letter of course aku tak sain, sebab tak setuju dgn terms. Dia marah pulak (1st day dah kena marah u olls) knp tak sain. Aku pun mula la kan. Pagi2 lagi ko dah buat hal saje la tu.


Aku :  I will only sign valid copy.


Senyap kawan.


Dah memang dia salah. Who cares kalau dia duk HR pun. Aku betul kan? Aku tak marah dia surat salah dah cukup baik. Plus, at the 1st stage dapat kerja dia tak agree dgn gaji yg aku mintak. Katanya dorang pun ada benchmarking sendiri.


Pedulik dgn benchmarking. Apa kaitan dgn aku? Ko dah letak range, aku mintak ikut range la kan. Aku punya agak ( ni dah jahat la kan) pasal aku Malay ko nak buat benchmarking?


So, korang tau la ye, orang HR yang ni bukan Malay.


And by the way knp guna perkataan benchmarking?


Dah la muka ketat.. Tak suka tau...


Aku teringat masa kat company lama, ada sorang kakak HR ni pun orang tegur pasal tak senyum. Kita tak harap la ko tersengih 24 hours tapi bila selisih berjalan, apa salahnya bertegur sapa. Senyum paling tidak. Bila orang tegur depan2 br nampak perubahan. Kan elok macam tu.


Barula sejuk hati masuk HR department kan?? kan???



1 comment:

  1. tak senyum ada sebab lah tu. kakak HR tu period tak pun dia memang tidak suka senyum. sombong agaknya

    ReplyDelete