Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday


anak dara & chicken pox...


dah seminggu ni. cepatla sembuh ye nak


mama emo anak sakit lama-lama...




Friday, December 16, 2011

Kalau tak pasti jgn tokok tambah hukum

Salam Jumaat semua.


Gigih mengupdate blog dgn keadaan PC yg sedikit semput sekali sekala dia buat pergerakan slow, rasa nak lempar belakang bukit pun ada. Nampak nau tak sabar tuan punya blog.


Nak cerita pasal kawan2 yg suka tokok tambah hukum agama ni. Kadang2 walaupun org tu lebih tua dari kita tak semestinya hukum agama yg dia cakapkan tu betul. Nak belajar agama bukan dgn sorang guru je. Belajar la dgn ramai guru. Mungkin ada percanggahan antara guru yang ini dgn yang itu. Rujuk lagi dgn tuan guru yang lain. Bukan takda guru yang tak betul, ramai tau u ollssss.... Tak kurang yang suka tokok tambah hukum.


Ada la di suatu ketika org kata kat aku kalau pakai telekung sembahyang bukan warna putih semua tak elok (ok, dia cakap lain tapi aku sebut tak ok je kat sini sudah lah). So aku pun tanya, ada dalam syarat2 sah batal solat ke? Orang yang pakai jubah, stokin siap, kira cukup syarat tutup aurat nak solat tak boleh ke? Dia kata ustazah dia kata macam tu. Korek punya korek rupanya dia memang ikut ustazah ni dr dulu lagi.


Fine.


Aku kan senang, kalau tak boleh jawab soalan aku kat atas u tadi, aku kira org tu terlebih sudah bab hukum ni. Pun tak la kata aku pandai sgt bab hukum ni. Tak tau aku rujuk kat mak abah. Mak abah tau sure atau bercanggah hukum, rujuk kat ustaz. Rasa nak pandangan lain, carik ustaz lain pulak. Habis cerita.


Satu lagi bab salam. Kalau aku masuk ofis aku mesti bagi salam. Bagi salam yg singkat je la, tak la penuh. Pun kena tegur jugak. Katanya tak betul & org yg dengar tak wajib jawab salam aku. Kali ni oleh kerana aku tau dah org ni macam mana malas nak berbahas la. Kang lain pulak jadinya.


Pun ustaz2 yg ada facebook ni, bila org bertanya hukum jgnla jawab yg singkat je. Melainkan hukumnya jelas haram & halal. Kadang2 ada macam2 condition, jelaskan la betul2. Mazhab ni kata gini, mazhab tu kata gitu. Orang tak konfius. Pun follower pun jgnla taksub sgt dgn ustaz masing2. Belajar 2,3 guru kan elok. Banyak ilmu dapat.


Okla, nak buat kerja rumah pulak.




Thursday, December 8, 2011

Saat diberikan kesakitan

Barulah kita menghargai kesihatan kan??


Hi all. Baru nak mengupdate blog kan? Sempat jugak memjengah blog2 lain dulu. Mana tau ada mood nak cerita.


Masih lagi mabuk tapi tak seteruk 2 minggu lepas dan harapnya semakin baik. Tapi masih lagi rasa pening2 dan sekali sekala sakit kepala lebih2 lagi minggu ni. Salah makan sikit sakit kepala dari pagi sampai ke malam. Nasib baik memang mintak ubat awal2 dr doktor, jadi tak la takut sgt nak makan ubat. Ada minyak cap kapak yang biasa pakai pun macam tak lut. Angin dalam badan toksah cakap la. Sentiasa ada. Kalau En Hubby ada boleh transfer angin. Kalau ada kat rumah mak, ada adik yg boleh tolong.


N sejak2 jadi surirumah tangga sepenuh masa ni rasa cam lamba je masa berlalu. Nasib baik cuti sekolah, ada banyak rancangan tv best belah pagi. Petang la bosan sikit.


Ye, terpaksa berhenti kerja sebab minggu pertama aku kat tempat kerja baru, aku baru masuk 7 minggu. Mabuk yg teruk & condition ofis yg tak berapa best (kilang lama convert to office) & diorang pun ada operation kat kilang. Gaji memang la sangat best sebab company US tapi sebab ada yang makan 'ba alip ba ya' aku memang tak boleh tahan. Duk dalam aircond lagi, korang bayang la bau dia. Plus kena turun naik tangga version sekolah. Aku turun naik sekali dah cukup buat aku mencungap. Pucat kejap muka. Nasib baik bos adalah yg sangat baik. Tak tanya banyak & agaknya dia nak tahan pun tak boleh kan.


Yang paling seronok, mestila anak dara. 2 minggu duk ngan aku dia dah jadik mengada2. Sangat mengada2. Takpe la dia sorang masa ni, kalau dah ada adik buat perangai macam tu mintak izin bapak dia cubit anak la jawabnya.


Dah dekat sebulan duk rumah ni ada rasa nak kerja balik tapi mana ada company yang nak ambik perempuan memboyot kerja kan? Nanti la, ingat nak google2 kang mana tau ada rezeki.


Okla u olsss.. Take care....