Wednesday, May 30, 2012

Sukanya orang show off ek..

Loya rasa bila tengok orang duk menayang harta duniawi ni. Mintak maapla sapa yang terkena tapi ramainya orang yg show off kat FB terutamanya. Sekejap kang ngan beng tangan LV, sekejap kang ngan kete baru. Siap ambik gambar posing dengan barang baru dengan harapan orang akan komen 'wah, beg baru ek?' or 'mesti mahal kan?'


Mostly orang2 yang buat kerja macam ni samaada:


First, dia buat MLM. Mesti la kena show off, kalau tak kang sapa nak percaya business ko menjadik. Padahal tak lama lepas tu dia jual balik barang tu. Let go. Katanya tak pakai sangat.


Kalau ko dah tau tak pakai sangat yang ko beli berlambak2 sampai habis colour ada tu buat aper derrrr..... Tak ke tak siuman perbuatan ko tu.


Tapi sebab strategi MLM mesti tunjuk barang2 branded, dorang ni gagahkan jugak.


Tu tak termasuk barang2 yang dibeli masa g FOC trip to oversea. Sorry to say, yg banyak korang beli fridge magnet, pensil, t-shirt.. benda yang kecik2 untuk souvenier. Baik ko g Bandung, boleh gak beli benda yang sama. Boleh beli kacang2, telekung sembahyang. Lagi afdal. Tapi sebab bunyinya kelasss kan g oversea, Bandung apa kelasss....


Secondly, memang ada jenis2 manusia yang memang suka britau apa yang dia beli. Beli barang sale kat SOGO pun nak britau. Siap susun & snap gambar lagi. Plisss la ok.. Orang2 macam ni terdesak sangat nak perhatian kawan2.


Lepas tu trend baru dia ambik gambar awal pagi ke ofis, then senaraikan jenama baju & accessories yang dia pakai. Seluar jenama apa, baju jenama apa, gelang jenama apa. Sampai ke ksaut & handphone la. Mujur yg kat dalam tak cerita brand apa pakai.


Lemas la weiii...


Apa yang kita dapat sebenarnya?


Mungkin mula2 orang suka nak tengok, tapi lama2 rasa meluat. Yang pelik, tak rasa malu ke buat kerja macam tu?


Takda pulak dia sebut pasal dah bayar zakat or nak kumpul duit g umrah. Heran kan??




1 comment: