Tuesday, June 26, 2012

Dasar orang tak paham bahasa

These few days aku terima phone call dr syarikat insurance ni.Memang kalau aku sebut semua orang tau la. Insurance dia memang bagus tapi orang2 dia memang tak reti bahasa.


Orang pertama call, aku ingat dia nak ingatkan pasal polisi insurance aku & Alya. Then tetiba nak cerita insurance baru. So, aku kata time dia call tak sesuai, aku mintak call balik lain kali.


Orang kedua call, nak promote benda yang sama. Aku kata aku under confinement, so aku rasa tak sesuai nak promote benda2 ni sekarang. Aku ingat dia paham la, tetiba dia kata 'takpe puan, kami call semula petang kang'


Aku dalam hati, adakah ko paham maksud confinement? Adakah waktu pagi ko tepon aku dalam pantang, waktu petang aku tak dalam pantang dah??? Rasa nak tepuk dahi tujuhbelaskali masa tu.


Semalam diorang buat lagi. Kali ni lelaki. Aku dengan sardin nya cakap


'korang ni mmg tak paham2 ke yg sy ni under confinement & taknak diganggu. Jgn call lagi sebab sy tak berminat nak dengar.


Tapi gila kental mamat ni masih nak aku dengar dulu. Aku pun cepat2 potong kata thanks & letak tepon.


Bukan kejam ok, tapi beragak la sikit kalau nak promote insurance pun. Orang dah tolak beberapa kali tak reti2 lg ke. Lagipun aku baru ambik insurance dgn company ni. Kang aku kansel semua kang... Menyesal korang...


Kes tak reti bahasa ni bukan dr orang luar je. Ada gak yg datang dr kalangan keluarga sendiri. Macam ada sorang mamat ni beria2 nak burukkan nama saudara sendiri kat aku. Macam la aku ni biul sangat tak tau cerita from A-Z. Habis cerita 10 tahun lepas pun nak korek lagi.


Bodoh punya tindakan.. Betul2 bodoh.


Sebab orang2 macam ni memang tak da kerja yang lebih berfaedah nak pikir. Ayat kurang ajar aku mudah aje. Kalau keluarga ko huru hara, jgn nak huru harakan keluarga orang lain pulak. Tak ke kerja bangang namanya. Siap nak cerita kat cousin aku.. Hohoho.. sgt kelakar okey. Dia tak tau cousin aku tu tak interested nak tau & lagi digelakkan lagi ada la... Ingat kitorang layan ke benda2 macam ni..  Wasting our time la.... Dia ingat family aku macam dia agaknya.


Alang mamat ni adik orang lain, kalau mamat ni adik aku memang dah kena tampar dah.





No comments:

Post a Comment