Wednesday, June 6, 2012

Sila eja betul2


Ag xdew kr nyt nk wat wcop fgrpy kt cinew.... 



Ok, sapa pandai tolong translate apa ayat di atas cuba nak cakapkan....




Take ur time.....




Sambil2 bertenang....





Boleh nak g buat2 kopi dulu pun...





OO.... tapi jgn carik kat google translater, memang takda dalam kamus...




Dah???



Tak dapat??



Ok, yang ni aku ambik dari page FB Saiful Nang. Budak2 punya soalan ni.



abg xde ke niat nak buat workshop fotografi kat sini



Apala masalah bahasa budak2 zaman sekarang. Dah tak boleh nak tulis mengeja elok2 ke? Kita yang membaca pun tension. Bila dah baca banyak sangat, rasa macam nak lempang pun ada. Kadang2 orang tua pun buat jugak. Contoh dia nak eja baby, tapi eja beby. Apa masalahnya? Kan eja baby tetap kena tapi 4 huruf.
Kadang2 terlebih mengeja pulak. Contoh nak tulis tu, tapi eja tew. Pun jadi pown. Serius aku ingat pown tu short form untuk pondan



Cukupla satu perenggan budak2 duk mengeja macam ni, terus aku tak ada rasa nak baca.


Mungkin ejaan2 macam ni sesuai bila nak maki bos. Nanti aku carikkan kalau jumpa.



No comments:

Post a Comment