Wednesday, February 27, 2013

1001 macam hal

Yang aku nak cerita takda la sampai 1001 cerita. Kome biar betul. Lenguh jari jemari runcing aku nak taip. Ni pun main curik2 buat entry bila bos konpom naik flight.


 *Fuh,lega seminggu*


 Bila aku bercakap pasal bos, memangla ada macam2 perangai. Bila dapat yang muda, macam2 benda yang dia nak kita buat. Bila dapat yang tua, fussy pulak. Time aku nak finalkan accounts macam2 la yang orang tengok. Masa tu la nak suh buat macam2 padahal accountant sebelum2 ni main sebat je. Aku jugak la yang jadik mangsa. Aku lagikkk!!! Stress....


 Konon je ni bos takda tapi dia bagi bekalan kerja rumah macam budak2 punya mak ai, terdaya ke aku ni nak buat. Cuba masa bagi kerja bertimbun tu tetiba ko up gaji aku barang 2, 3 ribu... *in your dream babey*


Masa2 macam ni la aku teringat bos2 lama aku. Perangai yang dulu2 sikit pun tak semenggah. Asal kerja banyak hentak kaki, asal kena marah tarik muka. Bila sendiri ada anak buah baru tau. Kena balik kat muka sendiri.


 Kesemua alasan di atas menjawab kenapa aku tak update blog plus angin aku tak baik nak update blog...




Adik & En Hubby. Dah pandai bermanja2 dah. Tapi yang tak bestnya masa aku kat dapur nak masak tu la dia tarik2 kain aku. Dah nampak macam tak cukup kasih sayang anak dara aku ni.




Kakak nak jugak ambik gambar jari dalam mulut. Adik pun dah start ikut perangai kakak dia. 
Asal tido je main telinga. Pelik betul...




Yang tersayangssssss... (sebab ramai kan??)


Thursday, February 21, 2013

Tiger

Dah 3 hari berturut-turut Alya duk kurung kitorang dalam bilik. Dia kata tiger nak datang. Habis dia kumpul segala bagi barang mainan dia masuk dalam bilik. Lepas kumpul barang mainan dia, semua kena duk dalam bilik. Tak kira dah orang dah makan ke belum.



tin biskut tu okla tapi kerusi malas, kereta, basikal, drum semua ada.. itu apakah??? 
takda kaitan dgn rescue from tiger..adik dah duk kat hujung katil dah....


Semalan En Hubby demam. Dengan demam2 pun duk ramai2 dalam bilik tu. Aku ni dah la rasa penat sgt semalam dgn segala macam hal kat ofis. Asal keluar dr bilik tu je dia jerit suh aku masuk. Lama2 aku cakap
'takpe, mama jaga kat luar. Kalau dia masuk mama pukul dgn kerusi'


Baru la dia senyap kejap.


Hebat sgt kot aku pun, nak hentak tiger ngan kerusi. Tak hengat punya statement.


Tapi kejap sgt dia duk diam. Pastu dia paksa gak aku masuk dalam bilik. adik dah rimas duk dalam walker. Aku angkat jugak adik, Alya melalak aku biarkan. Ape ke halnya aku duk senyap2 dalam bilik ber4 takutkan tiger.


Janganla hari ni dia buat hal lagi. Ada jugak yang tak makan lagi malam ni.





Monday, February 18, 2013

Pengsan aku melayan anak dara...

Bila dah ada anak dara yang cukup pandai bercakap ni, memang most of the time mak bapaknya asik terperangkap jer la.. Hujung minggu baru ni aku bawak la anak dara ni g pasar. Dah sebut siap kita nak beli ikan, udang etc. Dia boleh tambah pulak 'beli pisang, jagung'. dalam hati aku kata arrrr sudah budak ni.


Takpe kita g je dulu. Kalau dah panas kang tak beli la. Rupa2nya dia tak lupa pisang dia. Pisang pulak hijau2 lagi camno aku nak beli. Selamat kat situ. Lepas beli sayur aku ajak balik, sekalikkkkkkk dia ajak g NSK.


Alya : Mama, kita pergi terima kasih thank you. (masa dapat resit mesin tu kata terima kasih, thank you)

Aku  : Jomla balik, adik kat rumah tu.

Alya : Ala, kejap je. Nak beli shampoo.

Aku  : Ai, yang mama letak kat kepala adik tu bukan shampoo ke?

Alya  : Shampoo kat rumah mak dah habis. (mak = pengasuh)


Budak ini la kan... Tak pernah bagi kertas kosong. Jawab mesti jawab. Padahal masa bila aku belikan shampoo bekalkan kat rumah mak dia. Shampoo badan tu dah sekali ngan shampoo rambut.


Dah la sikit punya hazab nak parking kete. Dia selamba je order 'parting la mama'(read: parking = parking). Aku dah nak naik angin dah campur ngan budak tu melalak2 dalam kete nak parking jugak. Lepas tigabelas kali pusing baru dapat parking. Itu pun aku tak masuk dalam NSK beli barang, singgah kat kedai buku tepi2 tu je belikan buku warna.


Sikit punya sengih kawan tu dapat buku. Siap daalam kete lentok2 kan kepala kat aku. Aku dah masam2 dah muka tapi mengenangkan perbuatan dia tu nak gelak pun ada. Bila sampai kat rumah aku cerita kat En Hubby. Rupa-rupanya malam sebelum tu dia pergi NSK bagitau kat papa dia shampoo aku dah habis.


Bertuah betul ko ni nak....





Friday, February 15, 2013

Sejuk hati aku tengook baby ni




Lepas aku tengok video ni ada hati nak mandikan adik macam tu. Tapi bila mengenangkan adik ni aktif betul tak lalu dah nak tampung badan dia lama2 macam tu.


 Layan je la ye.


Friday, February 8, 2013

Responsibilities..



Aku betul2 rasa menyampah dengan orang yang tak ambik kesah dgn responsibilities masing2 dalam soal kerja ni. Boleh lari lagi tu. Sampai one time aku rasa FEDUP.


Ayat kasar nya 'BILA LA ORANG MACAM NI NAK BERENTI'


*mood semalam yang masih kelaut berlarutan sampai hari ni*

Monday, February 4, 2013

Awi Rafael-Asalkan Aku Ok [OFFICIAL VIDEO]





Selamat pagi, selamat pagi aku ucapkan
Burung merpati bernyanyi di ruang halaman
Hidup ini indah ku kata,
Hidup ini indah lawa
Hidup ini indah ternyata

Selamat petang, selamat petang aku ucapkan
Kanak-kanak kecil berlari di ruang halaman
Hidup ini indah ku kata,
Hidup ini indah lawa
Hidup ini indah ternyata

Asalkan aku ok, duit dalam kocek
Hidup dengan sederhana
Keluarga semua ok, masa depan cantik
Hidup jauh narkoba dunia

Asalkan aku ok, hidup macam taukeh
Teman ada sentiasa
Bernyanyi dan karaoke, kaya macam Datuk K
Hidup tanpa masalah dunia

Hidup mewah tanpa berhutang
Hati bersih tak lupa sembahyang
Inilah kehidupan
Inilah kehidupan

Otak cergas tanpa menipu
Jangan marah-marah tak perlu begitu
Inilah kehidupan
Inilah kehidupan

Asalkan aku ok, duit dalam kocek
Hidup dengan sederhana
Keluarga semua ok, masa depan cantik
Hidup jauh narkoba dunia

Asalkan aku ok, hidup macam taukeh
Teman ada sentiasa
Bernyanyi dan karaoke, kaya macam Datuk K
Hidup tanpa masalah dunia



*layanjelakorang*