Wednesday, November 20, 2013

Homestay : Budi bahasa tolong elok2 sikit!!

Dah lama aku tak memaki dalam blog kan? Sebabnya tak sempat. Kadang2 malas dah nak cakap. Selebihnya baik aku diam.

Tapi yang ni sebab orang tak reti nak cakap elok2 ngan MAK aku. Korang cakap lebih kurang ngan aku ok lagi. Tapi bila kena kat MAK ABAH aku, memang kesilapan besar yang korang buat.


Citer dia cam ni. Ada la orang dari Kelantan ni booking homestay kat Serendah tu. Dia kata dia gerak pukul 2 pagi, so sampai KL dah tentu2 tak pukul 2 ptg lagi. Masuk rumah patutnya pukul 2 kan.


Tapi kitorang ni baik. Ulang suara, BAIK hokey.


Tak la ikut sebijik sejebon cam hotel. Ko sampai tak pukul 11 lagi family aku bagi masuk rumah. Nama pun ko sampai awal, apa ko ingat tuan rumah kena tunggu ko dr pagi nak sambut??? Ko sampai awal ko tunggu la jap. Ni marah2 sebab ko sampai tuan rumah takda lagi. Tak reti pulak nak cakap baik2 tu. Mana ko letak muka ko masa masuk rumah aku pukul 11 pagi??


Boleh dia cakap kat mak aku " Rumah je cantik tapi budi bahasa hancur."


Binawe betul la ko. Alang aku takda di tempat kejadian, kalau tak aku suh keluar dr rumah. Jgn ingat aku tak buat. Aku kalau dah marah macam celaka jugak perangai. Ko buat kurang hajar, aku balas balik.


Macam tu pun mak abah aku tak menjawab. Dah tu dalam ramai2 orang kat situ, hanya sorang je yang reti salam mak aku. Yang lain, punah habis budi bahasa.


Aku pelik, tuan rumah sapa sekarang? Mak aku ke korang? Dah korang buat perangai macam tu esok tghari pukul 12 lebih family aku dah kat sana tunggu kunci for checkout. Mak aku siap britau suh tengok dulu kalau2 ada barang yang tertinggal.


Boleh dia jawab balik suh mak aku yang tengok2 kan kalau ada barang2 dalam rumah yang dorang ambik bawak balik. Nada mengejek ok.


Series aku tak paham mentaliti orang Kelantan apakan ini. Aku tak kata semua orang Kelantan tapi semua anak beranak dia buat perangai macam tu. Malang betul korang anak beranak. Korang memang kena block la lepas ni.


Orang yang nak masuk rumah lepas ni aku suh strict kul 2 baru masuk. NO MATTER WHAT. Kalau perangai semenggah ikut budi bicara family aku la nak bagi checkout lambat ke, nak kurangkan bayaran ke.


Tolong buat reti sikit, masuk pukul 2 ptg, keluar pukul 12 tghari.


Aku dah muak dah ngan perangai orang yang lebih2 kurang ngan family aku.


* untuk pertanyaan homestay/booking please call aku 0123320725 atau idah 0122850346 sahaja...


No comments:

Post a Comment